Bancă fără dobândă


In ultima vreme, până să ne certăm, pentru Carina asta reprezentam. Ne cunoșteam de vreo 13 ani, de când revenisem în București spre a-miprietene hrăni orizonturile la o unitate de învățământ superior.

Nu m-a deranjat niciodată să-mi ajut prietenii. Sau simple cunoștinte. Consideram că este de datoria mea să ofer ce am mai bun, spre a aduce alinarea, bucuria, liniștea celui de lângă mine, fie cu un sfat, fie cu bani, fie cu voie bună.

“Imprumutarea” începuse în termeni foarte corecți. Avea credit prin Prima Casă pe care-l plătea singură, fiind divorțată deja la vârsta de 27 de ani. Deși lucra pe o poziție de middle management, salariul nu-i era suficient să-și plătească toate dările și să-și acopere cheltuielile. Nici costul medicației pe care o lua lunar pentru ceva probleme de sănatate nu era tocmai de neglijat.

Astfel, lună de lună, se împrumuta până la salariu. Incepusem cu sume modice, ca mai apoi să ajung să-i plătesc lunar întreaga rată la bancă. Mai în glumă, mai ăn serios, îmi și aducea aminte: “Vezi că pe 30 tre’ să plătim banca !” Cu alte cuvinte, “banca” (adica eu) să aibă lichiditățti.

Și așa a trecut cam un an.

O vedeam că era puțin invidioasă, uneori, că eu, în două-trei ore poate făceam banii pe care ea, frecându-și creierii cu state de salarii și formulare tipizate de plată a contribuțiilor, îi făcea într-o săptămână. Ii propusesem să o învăț să facă masaj și, în timpul liber să mai facă un ban cinstit. Firește că a refuzat. E prea greu, zice…Păi desigur că e dificil, este un efort fizic al naibii de consistent, de vreme ce, când plec de la Roșu, nici nu mai știu pe unde e șoseaua și unde tre’ să fac la stânga din cauza oboselii. Da’ merită !

                                                                                     ****

Stau ca fraiera în mașină, cu motorul pornit, să nu mor înghețată, în luna lu’ februarie, în fața blocului unui bețiv, așteptându-l să apară de la cârciumă, să-și onoreze programarea. Că, deh, mai înghiți și în sec și suporți și rahaturi când ai nevoie de bani.

Mă sună Carina.

 • Știu că m-ai împrumutat 10 milioane pentru bancă, dar uite, sâmbăta viitoare mă duc cu mama și cu tot neamu’ la o nuntă ( că e obligație, e nașa mea de botez) și-mi trebuie 200 eur. Și tu ai vândut mașina aia și știu că ți-au mai rămas bani.
 •   Da, bine, dar când mi-i dai înapoi ? Cu rata nu e problemă, că știu că mi-i dai la salariu, dar aștia ?
 • Păi, se duce mama și poate mai reușeste să facă un credit luna viitoare și, dacă iese treaba bine, atunci ți-i dau.
 •   Ok !

                                                                                     ****

Peste câteva zile de la întâmplarea de mai sus, ma îndrept către un client. Sunt nomadă și umblu din domiciliu în domiciliu, cu mașina personală. O sun pe Carina, să mă mai țină de vorbă până ajung, prin traficul ăsta infernal, în Dorobanți.

Nu răspunde. Zic, cine știe, o fi ocupată, o vorbi la telefon. Imediat apare și SMS-ul:

“ Vorbesc pe celălalt telefon. Hai, zi ce vrei !”

Am crezut că mi-a căzut o cărămidă în cap. Cum adică, ce vreau ? Cam nimic, să mai stăm la taclale…

Deja era prea mult, în condițiile în care ea avea nevoie de mine pe post de finanțatoare absolută, iar eu am trecut de multe ori cu vederea faptul că prefera să iasă în oraș cu niște colege de muncă sau altele de la master, fără să invite și “banca”. Că doar la bancă te duci doar când ai nevoie, nu o scoți și în oraș.

Nu știu cu ce am greșit față de Carina, nici până în ziua de azi. Poate am greșit că mă duceam inclusiv să-i fac curat acasă, să-i spăl geamurile, când ea nu avea timp ? Sau când mai mergeam la cumpărături de pantofi și plăteam eu și perechea ei, ca să-i fac o bucurie ??

M-am simțit trădată și lipsită de respect. I-am trimis SMS că, dacă nu mai are nevoie de serviciile mele de prietenă, mă retrag fără probleme, însă nu mai accept să mi se vorbească de sus, nici dacă viața mea ar depinde de asta. Nu mai vreau compromisuri și gata.

In final, “descurcă-te cum poți”.

Și așa s-a sfârșit o prietenie ce încă putea fi frumoasă și trainică. Din cauza unor vorbe de fix 2 lei.

 

PS. Să-i transmită cineva „La mulți ani! „. Azi e ziua ei. 🙂

Reclame

16 gânduri despre „Bancă fără dobândă

 1. Dacă-mi dai numărul ei de telefon, îi dau eu un sms aniversar, o glumă, ceva…

  Lăsând gluma la o parte, chiar e naşpa când cineva îşi proiectează ieftinăciunea asupra ta… pfuai.

  Iar la partea „ce ce am greşit” te înţeleg perfect, e o greşeală pe care o facem constant în despărţiri. Corect ar fi să te concentrezi pe ea. Cu ce a greşit ea faţă de tine? Păi, uite, cu multe. Mai poate să te înghită ea, persoana ieftină, după cât s-a milogit şi s-a coborât în ochii tăi? Nu! Poate să facă faţă de tine ifose standard fără să şi-o primească peste bot? Nem! Ar fi făcut la fel dacă situaţia era invers? Nein!

  Thus, behold, you are the better woman and she cannot fucking stand your guts. 🙂

 2. Prietenia disparuse cu mult inainte, in ziua in care ai acceptat sa-i platesti tu ratele regulat.
  Daca privesti prin ochii de acum, cand incerci sa te iubesti intai pe tine si apoi sa daruiesti preaplinul celorlalti, vezi cu alti ochi aceste „prieteni ” din interes.

   1. Pentru ca este o mare diferenta intre a ajuta un prieten, odata sau de doua ori, si transferul catre tine a responsabilitatii ei pentru o plata regulata.

 3. Stiu cum e, am patit-o si eu de multe ori, dar mai aiurea e cand continui sa ajuti in continuare pe altii stiind ca intr-un final tot acolo se ajunge. Asa e de cand lumea, personele bune la inima intotdeauna atrag persoane care sa profite de bunatatea lor.

 4. Am primit linkul blogului tau de la o cititoare a paginii mele si sunt impresionata..Ai un mare talent literar si mai ai ceva..suflet.

  Se spune ca toti avem prietenii pe care-i meritam ptr ca-i toleram..Da, toleranta are limitele ei..
  Dupa cum singura ti-ai dat seama doar tu erai prietena, ea in niciun caz..Stiu ca suferi si stiu cum este sa te doara dar maine are sa te doara mai putin…si tot asa.

  Toate cele bune si ai grija. 🙂 Codru.

 5. Astept si eu momentul acela in care nu o sa ma mai doara, ca fata pe care o consideram mai mult decat o sora, mi-a bagat cutitul adanc in spate. In mare povestea e cam aceeasi si as vrea oarecum sa inteleg de ce oamenii se folosesc de tine si tot ei considera ca sunt „victime”.. Daca ai vre-un tratament, vre-un leac sa treaca…accept cu nmare drag

  1. Ignorarea este cea mai buna arma impotriva lor. Cu timpul, indiferenta devine un redutabil refugiu.
   Poate ea nu considera ca te-a nedreptatit, cum poate nici prietena mea n-a priceput, insa stii vorba aceea: „Degeaba ma iubesti, daca nu ma iubesti cum vreau eu.” sau „Degeaba imi esti prieten numai cand ai nevoie de mine.”

   1. Ignorarea a inceput din prima zi, plus blocarea tuturor canalelor de comunicare cu ea. S-a prins la mine, ca stie ca a gafat-o doar ca „merge pe burta” sau poate nu-i pasa…

   2. Eu nu iert asa ceva nu pentru ca sunt un om slab, ci pentru ca sunt un om puternic.
    Daca amica nu pricepe ca nu poti sa te caci in capul cuiva la nesfarsit si sa ai pretentia sa miroase tot frumos, problema e la ea, nu la tine.

   3. De iertat , am iertat-o…insa cu siguranta ea pentru mine nu va mai insemna nimic niciodata! Poate doar o amintire!

   4. Cand am spus „eu nu iert” sensul era „eu nu trec cu vederea”. De iertat si eu am iertat si chiar le-am multumit persoanelor care mi-au oferit lectii grele. In felul acesta, am ajuns OMUL care sunt astazi.

   5. stii vorba aceea, ca toti oamenii au un scop in viata noastra 🙂 ne mai frigem, ne mai calim , una peste alta cred ca devenim mai buni!

Aici astept provincia :

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s