„Viața ca o țeapă”


Viața asta, de fapt, nu-i o țeapă. Ne-o facem singuri să fie. „Viața ca o țeapă” de Alan H. Cohen este una dintre cele mai bune și simple cărți motivaționale pe care o citesc. În directă legătură cu această aclimatizată comparație, trebuie spus că nu am dat țepe blogului sau cititorilor mei, însă am fost atât de absorbită de procesul fantastic de schimbare în care m-am avântat ca o logodnică fascina(n)tă, laolaltă cu activitățile mele curente, plăcute și motivante, încât am încercat o alternativă la ceea ce s-ar putea numi „reîntoarcerea în trecut”. Și mi-a mâncat tot timpul, domle !

Și pentru că este minunat ce trăiesc în aceste clipe și, mă știti deja, sunt o avidă de viață și de cunoaștere, de revelare a tabuurilor și de înlăturare a prejudecăților, de oricare fel ar fi ele – doar spicuiți pe site-ul unei maseuze erotice cu o minte, un corp și un spirit libere !! -, împărtășesc cu voi cele mai interesante pasaje pe care le-am devorat azi, în timp ce soarele unui august târziu îmi mângâia pielea deja colorată în nuanțe ciocolatii.

O povestioară de la începutul cărții spune că un jucător de baseball celebru, dar dependent de alcool, moare și ajunge în fața lui Dumnezeu. Sportivul îi spune cu tristețe că nu-i vine să creadă că a făcut atâtea greșeli în viață. „Dar în ceasul al doisprezecelea, ai dat o pasă memorabilă” îi răspunde Dumnezeu, privindu-l cu îngăduință.

„Dacă nu dai doi bani pe ceea ce ești și pe cine ești, încerci să cauți merite și valoare în ceea ce te înconjoară, la oameni despre care crezi că știu sau au mai mult decât tine. Tot ceea ce îți trebuie se află însă înăuntrul tău…”

„Dacă nu ești destul de puternic  să alegi singur, nu-ți va rămâne decât să culegi roadele alegerilor greșite făcute de alții.”

„Realitatea este doar pentru cei care nu fac față imaginației.”

„Ignoranța se poate corecta ușor dacă îți asculți instinctul.” (vocea ta interioară, denumită și intuiție). „Dacă ai avea încredere  în cineva care-ți dă mereu sfaturi bune, nu te-ai duce direct acolo de fiecare dată? Acest consultant există și-i poți cere oricând sfatul. Nu trebuie decât să fii mai atent  la ceea ce se întâmplă în tine decât la cele din jur. Nu aștepta să dai cu capul de pragul de sus și să ajungi nicăieri pentru că te iei după alte voci și nu după a ta. Urmează-ți instinctul și ți se vor deschide ușile de care ai nevoie.”

„Sunt oameni care ar face orice să nu tulbure apele – chiar cu riscul de a se îneca.”

„Dacă știi ce dorești cu adevărat și nu spui cu umilință ” amin” când ceilalți îți arată ce ar trebui să faci, înseamnă că ai sufletul viu.”

„Nu te mai gândi la noroc. Oamenii norocoși atrag lucruri pozitive pentru că gândesc pozitiv. Cei care au parte sistematic de evenimente negative nu ies din niște tipare de gândire defetiste.”

„Dacă accepți să trăiești altfel decât vrei și faci o concesie cât de mică, înseamnă că ceri prea puțin. Forța ta rezidă în faptul că îți păstrezi puterea în mijlocul celor care au abandonat.”

„Nu are importanță câtă putere (n.r. interioară) ai irosit atât timp cât ești dispus să o recuperezi. Aparent, oamenii trăiesc până când mor, dar în realitate mor înainte de a ajunge să trăiască.”

„Nu-ți croi traiul după prejudecăți, lărgește-ți orizontul pentru a cuprinde tot ceea ce-ți oferă viața.”

„Nu poți afla dacă limitele în care trăiești sunt reale decât punându-le la încercare. O convingere sănătoasă va trece testul, iar iluziile vor dispărea.”

„Dacă vrei să fii stăpân, poartă-te ca atare. Nu e păcat să-ți asumi măreția; nevrednicia, în schimb, este impostură. Ți-ai trăit o prea mare  parte din viață în meschinărie și nimicnicie, căzând prada eternului „nu pot”. Nu uita însă că în spatele fiecărui ” nu pot” există „nu vreau”. 

„Dacă ești convins că lupta este o condiție a succesului, succesul se va lăsa așteptat. Succesul presupune atenție, investiții, acțiune, încredere, onestitate, încredere în sine, stăruință, concentrare, muncă în echipă, rezolvarea neînțelegerilor, învățarea din greșeli și hotărâre (dar nu luptă).”

„Dacă înflorești în timpul unei perioade critice, nu înseamnă că ai nevoie de perioade critice pentru a înflori. Poți fii un bun pompier, dar nu e nevoie să cauți peste tot incendii pentru a-ți afirma identitatea.”

„Cerând ceea ce-ți dorești, șansele de a obține un lucru sporesc. Și dacă nu reușești, în orice caz vei avea satisfacția că ai încercat.”

„Uneori, când nu poți atinge un țel imediat, viața te ajută de fapt să nu te mulțumești decât cu țelul suprem.”

„Nu credem ceea ce demonstrăm, ci demonstrăm ceea ce credem.”

„Gândește-te că poți sau gândește-te că nu poți: în ambele cazuri ai dreptate. Există doar două moduri de a-ți trăi viața: ca și cum nu ar exista miracole sau ca și când totul ar fi un miracol. Miracolele se întâmplă celor care cred în ele, iar dramele celor care le așteaptă. Atât miracolele, cât și tragediile sunt interpretări, iar din interpretări se naște experiența. Viața îți va fi tot atât de meschină sau de generoasă pe cât te aștepti tu să fie. Paharul ți se va umple, indiferent de mărimea lui.”

„Dacă arăți bine nu înseamnă că întotdeauna te și simți bine. Dar întotdeauna când te simți bine, arăți bine.”

„Oamenii nefericiți își stabilesc criterii de iubire pe care nu le pot atinge. Pentru oamenii fericiți dragostea în sine este importantă și nu-i interesează criteriile.”

„Când ești supărat vezi lipsurile, când te simți bine recunoști abundența.”

„Nu acționa niciodată sub impulsul crizei sau al panicii. Nu te considera obligat să faci ceea ce nu vrei sau nu ești încă pregătit să faci. Nu permite nimănui să te sperie pentru a te forța să iei o decizie, pentru că dacă accepți, vei regreta.”

„Nu acționa din disperare. Nu ești disperat, nu ai fost și nu vei fi niciodată. Starea de disperare implică faptul că viața nu-ți poate da lucrurile de care ai nevoie sau nu e adevărat. Problemele se rezolvă întotdeauna, mai ales dacă nu încerci să le forțezi.”

„Incearcă să gândești pozitiv, contribuind la fluxul mental care conduce omenirea spre o infinitate de posibilități și nu te mai răsuci obsedant în jurul aceluiași gând. Nu există gânduri neutre: orice gănd duce sau spre libertate, sau spre servitute. Iar dacă nu putem controla ceea ce se întâmplă în lumea exterioară, doar noi deținem controlul asupra felului în care o percepem.”

„Dacă te consideri ușor de înfrânt, înseamnă că cedezi controlul asupra propriei vieți altor oameni sau unor lucruri din afara ființei tale. Nimic însă din lumea exterioară nu te poate răni”, ci doar propria ta percepție sau propria ta minte.

„Motivul pentru care nu te afli acolo unde îți dorești să fii este că faci lucruri pe care nu vrei să le faci.”

„Prizonierii fricii preferă să rămână în temnița pe care și-au construit-o decât să se aventureze într-o vilă despre care nu știu nimic.”

„Problemele nu sunt ceva rău, ci punctul de plecare pentru găsirea soluțiilor. Ele sunt necesare pentru că ne forțează să ieșim din situații sub nivelul potențialului nostru.”

„Inainte de a urca pe scara succesului, ai grijă să o sprijini de peretele care trebuie.”

„Dacă te vei lupta să obții, te vei lupta și să păstrezi.”

„Singurul obiectiv care merită atins este mulțumirea sufletului. Iar aceasta nu are legătură cu lumea exterioară, ci cu universul tău interior. Cu cât te vei strădui mai mult s-o găsești în afară, cu atât mai puțin va exista în tine. Cunoașterea de sine este o mare provocare mai ales într-o lume dominată de tot felul de tentații exterioare. Dacă însă îți propui să-ți descoperi diamantul din inimă, nu ți-l va lua nimeni niciodată.”

 

Reclame

Aici astept provincia :

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s